Cilt: 19 Sayı: 2, 1.08.2024

Yıl: 2024

Makaleler

Doç. Dr. Aslıhan KIYMALIOĞLU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Pazarlama, Pazarlama Araştırma Metodolojisi, Tüketici Davranışı
Prof. Dr. Azizeserap TUNCER ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-8629-4828
Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik Antropolojisi, Dezavantajlı Gruplar, Çalışma Ekonomisi ve İktisadi Demografi, Kentsel Politika, Sağlık Sosyolojisi
Makro İktisat, Makroekonomik Teori
Prof. Dr. Bekir ELMAS Department of Accounting and Finance, Atatürk University, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Erzurum, Turkey
Davranışsal Finans, Finansal Piyasalar ve Kurumlar, Finans ve Yatırım
Strateji, Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış, Organizasyon ve Yönetim Teorisi
Dr. Öğr. Üyesi Cansev ÖZDEMİR Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Turizm Pazarlaması
Doç. Dr. Cem KARTAL SAKARYA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ 0000-0002-8453-3300
Yatırımlar ve Portföy Yönetimi, Finans ve Yatırım, Risk Yönetimi ve Sigorta, Bankacılık ve Sigortacılık
Doç. Dr. Ceyda ŞATAF süleyman demirel üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi maliye bölümü
Maliye Çalışmaları, Bütçe ve Mali Planlama
Uluslararası İşletmecilik, Strateji
Kamu Yönetimi, İnsani Felaketler, Çatışma ve Barış İnşası, Savunma Çalışmaları, Strateji
Dr. Öğr. Üyesi Gözde Seval ERGÜN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Turizm Pazarlaması, Ürün ve Marka Yönetimi, Hizmet Pazarlaması, Turizm Yönetimi
Makro İktisat, Panel Veri Analizi , Uygulamalı Makro Ekonometri, Zaman Serileri Analizi, Para Politikası, Uluslararası Finans, Uluslararası İktisat, Avrupa Birliği Ekonomisi, Uluslararası İktisatta Bölgesel Gelişme ve Küreselleşme, Ekonomik Coğrafya, Finans ve Yatırım, Davranışsal Finans, Finansal Öngörü ve Modelleme, Uluslararası Ticaret
Hakan SARITAŞ Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 0000-0001-7789-782X
Uluslararası Finans, Finans ve Yatırım, Finansal Piyasalar ve Kurumlar, Finansal Risk Yönetimi, Yatırımlar ve Portföy Yönetimi
Prof. Dr. Hamit Emrah BERİŞ ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Siyaset Bilimi, Siyasal Akımlar
Dr. Öğr. Üyesi Hamit Murat ÖZCAN ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ 0000-0003-1775-3247
Organizasyon, Örgütsel Davranış
Doç. Dr. Janset ÖZEN-AYTEMUR AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Organizasyon ve Yönetim Teorisi, Yönetim Sosyolojisi, Sosyolojide Niteliksel Yöntemler
Doç. Dr. Mehmet BAĞIŞ SAKARYA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-3392-3376
Strateji
Prof. Dr. Muhammet Ali TİLTAY Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 0000-0001-7877-8523
Kar Amacı Gütmeyen Pazarlama, Pazarlama İletişimi, Tüketici Davranışı
Doç. Dr. Musa Said DÖVEN TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-7499-8430
Girişimcilik, Strateji
Doç. Dr. Mustafa IŞKIN Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 0000-0002-5097-2268
Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış, İnsan Kaynakları Yönetimi, Otel İşletmeciliği, Strateji, Turizm, Sürdürülebilir Turizm, Turizm Yönetimi
Sevcan KARCI UŞAK ÜNİVERSİTESİ
Siyaset Bilimi
Prof. Dr. Sevda GÜRSAKAL Bursa Uludağ Üniversitesi
Ekonometrik ve İstatistiksel Yöntemler
Prof. Dr. Tolga TORUN BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
Dijital Pazarlama, Pazarlama, İş Bilgi Sistemleri, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Pazarlama Araştırma Metodolojisi, Pazarlama İletişimi, Tüketici Davranışı, Ürün ve Marka Yönetimi, Girişimcilik, Bütünleşik Pazarlama İletişimi, Sosyal Medya Uygulamaları ve Analizi, Sosyal Medya Çalışmaları, E-Ticaret
Prof. Dr. Yasin BİLİM Necmettin Erbakan Üniversitesi
Turizm Pazarlaması
Prof. Dr. Yaşar KÖSE TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ, İŞLETME FAKÜLTESİ
Finans, Uluslararası Finans, Yatırımlar ve Portföy Yönetimi
Prof. Dr. Özcan DAĞDEMİR ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İKTİSAT BÖLÜMÜ
Büyüme, Çevre Ekonomisi, Gelişme Ekonomisi, Göç Ekonomisi, İstihdam
Doç. Dr. Özlem KIRLI Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 0000-0002-2824-1725
Siyasal Teori ve Siyaset Felsefesi, Siyasal Akımlar, Siyaset Bilimi, Felsefe
Prof. Dr. Üzeyir AYDIN Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 0000-0003-2777-6450
Kent Ekonomisi, Kurumsal İktisat, Oyun Teorisi, Politik Ekonomi, Refah Ekonomisi, Sanayi Ekonomisi, Suç Ekonomisi, Çalışma Ekonomisi, Bankacılık ve Sigortacılık, Davranışsal Finans, Finansal Piyasalar ve Kurumlar, Yatırımlar ve Portföy Yönetimi, Bölgesel Ekonomi, Mikro İktisat, İstihdam, Enflasyon, Büyüme, Ekonomi Teorisi (Diğer), Mikroekonomik Teori, İktisat Metodolojisi, Ekonomi Politik Teorisi, Ekonometri (Diğer), Zaman Serileri Analizi, Yatay Kesit Analizi, Çevre Ekonomisi, Davranışsal İktisat, Deneysel İktisat, Doğal Kaynaklar Ekonomisi, Finansal Ekonomi, Hukuk ve İktisat, İktisadi Tasarım, İktisat Teorisi, Kalkınma Ekonomisi - Mikro, Uygulamalı Mikro Ekonometri, Uygulamalı Makro Ekonometri, Panel Veri Analizi , Karşılaştırmalı Ekonomik Sistemler, Ekonomik Modeller ve Öngörü, Ekonometrik ve İstatistiksel Yöntemler, Ekonometri Teorisi
Uluslararası İlişkiler, Osmanlı Tarihi, Yakınçağ Osmanlı Tarihi, Siyasi Tarih
Prof. Dr. İbrahim Halil EKŞİ GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
Finans ve Yatırım, Bankacılık ve Sigortacılık
Doç. Dr. İsmail AKDOĞAN BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Ortadoğu Çalışmaları
Prof. Dr. Şenol BABUŞCU Başkent Üniversitesi
Bankacılıkta Risk Yönetimi, Bankacılık ve Sigortacılık, Bankacılık, Finans ve Menkul Kıymetler Hukuku, Uluslararası Finans, Finansal Kurumlar

İktisat, işletme, maliye, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi ve siyaset bilimi alanlarındaki Türkçe ve İngilizce hazırlanmış bilimsel yazıları yayınlar.

Dergi, disiplinler arası yazıları yayınlar, fakat yazar(lar)ı diğer disiplinlerden olan başvuruların değerlendirmeye alınıp alınmayacağı ön değerlendirmede kararlaştırılırDergi söz konusu alanlarda çevirilere ve kitap tanıtımları yayınlayabilir.

Genel Koşullar

1. Çalışmalar yazım kurallarına uygun olarak dergi sistemine yüklenmelidir. Makale gönderimi için Makale Gönder butonundan gerekli adımların takibi ile gerekli bilgi-belgelerin sisteme yüklenmesi gerekir. Yüklenen dosyalarda yazar(lar)ın ad–soyad, kurum, e-posta ve ORCID bilgilerine yer verilmelidir. Bu bilgiler, editörlük tarafından kör hakemlik prensipleri çerçevesinde değerlendirme sürecinde temizlenecektir. Eğer makale herhangi bir tez ya da başka bir bilimsel çalışmadan türetilmişse, makalenin ilk sayfasında verilen bir dipnotta gösterilmelidir.

2. Çalışmalarda, bilimsel denetimden geçmeyen anonim kaynakların kullanılmaması gerekmektedir. Dergiye başvuran bütün yazılar orijinal olmalı, başka bir sürece dahil edilmemiş olmalıdır. Kongrelerde sunulan ve tam metinleri yayımlanan yazılar kabul edilmez. Yazarlara telif ücreti ödenmez. Editörler Kurulu yazıları kurallara uymadığı gerekçesi ile kabul etmeme, düzeltme talep etme ve yeniden organize etme hakkını saklı tutar. 


3. Yazarlar yazılarını dizgi şablonuna uygun şekilde Microsoft Office Word 2016 ve üzeri bir versiyonda hazırlamalıdır. Şablona uygun olmayan çalışmalar değerlendirme sürecine alınmayacaktır. Dizgi şablonu için tıklayınız.


4. Yazarların yazılarını iThenticate veya Turnitin gibi benzerlik programları ile analiz ederek benzerlik raporunu ve telif hakkı devir formunu sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Form için tıklayınız.


5. Yazarların ORCID bilgilerini sisteme girmelerinin yanı sıra dizgi şablonu üzerindeki yazar bilgilerinin yanına eklenmesi ve bu işlemin tüm yazarlar için yapılması gerekmektedir. Yazarlar ORCID kimliklerini https://orcid.org/signin adresinden alabilirler.


6. Veri Politikası sayfasında detaylı şekilde açıklandığı gibi, makalelerdeki analizlerde kullanılan veri setleri, analiz çıktıları ve verilerin paylaşılmasına engel teşkil eden yasal gerekçeler var ise bunu gösterir belgeler başvuru aşamasında sisteme yüklemelidir. Yazarlar yükledikleri veri setleri ya da analiz çıktılarının denetime tabi tutulabileceğini peşinen kabul ederler. 


7. Sisteme yüklenen başvurular, belge-bilgi ve şekil şartları yönünden ön kontrolden geçirildikten sonra editoryal ön değerlendirme gerçekleştirilecektir. 


8. Makalenin Editör Kurulu ön değerlendirmesini geçmesi halinde, yazarların değerlendirme maliyetlerinin karşılanması amacıyla ESOGÜ İİBF banka hesabına ücret politikasında belirtilen tutarı yatırması gerekmektedir. Değerlendirme süreci ancak değerlendirme ücreti ödendikten sonra başlayacaktır. Ödeme açıklamasında Makale ID'si belirtilmelidir. Değerlendirme ücreti makalenin hakem değerlendirmeleri sonucunda ya da Yayın Kurulu kararı ile ret edilmesi ve/veya yayımlanmaması halinde iade edilmez. Hakem ya da editör değerlendirmelerine dair farklı yorumlar ileri sürülerek yapılan iade talepleri dikkate alınmayacaktır


Ana Metin Yazım Kuralları

1. Çalışmaların, şablona uygun haldeki metinlerinin her şey dahil olmak üzere en az 8.000 en fazla 12.000 sözcük olması gerekir. 

2. Çalışmaların Türkçe ve İngilizce özünün 100 sözcüğü aşmaması gerekir.


3. Tüm çalışmalar için yaklaşık 1000 sözcükten oluşan İngilizce genişletilmiş özet (extended summary) hazırlanması gerekir. 

 

Dipnot Yazım Kuralları

1. Atıflarda APA 7 referans sistemi tercih edilmelidir Örn: (Clegg, 1997, p. 53), (Moran & Toner, 2017). İkiden fazla yazarı olan kaynaklara atıflarda ilk yazarın soyadı ve "vd." ibaresi kullanılmalıdır (Örn: Morgan vd., 1994, s. 75), (Haile et al., 2015, p. 135). Aynı parantez içerisinde birden fazla kaynak kullanılıyorsa, kaynaklar noktalı virgül (;) işareti ile ayrılmalıdır (Örn: Hassard ve Parker, 1994:, p. 125; Boje, 1996, p. 146). Metin içi alıntılarda derleme kitaplar ve editoryal kitaplarda (makalelerden oluşmuş) da aynı kural izlenmelidir. 

2. Bir yazarın aynı yılda yayımlamış olduğu çalışmadan alıntılarda, alıntıların a ve b şeklinde ayrıştırılması gerekir. (Örn: Kazgan, 2016a, s. 125; Kazgan, 2016b, s. 256).

3. Metin içerisinde açıklanmak istenen kimi hususlarla ilgili açıklamalar sayfa altı dipnotu şeklinde belirtilebilir ve bu türden dipnotların sayısal olarak (nümerik) birbirini izlemesi gerekir. 

Kaynakça Yazım Kuralları

Alkin, E. (2018), İktisada yeniden giriş, Destek Yayınları.

Alkin, E., & Alpay, Y. (2014). Her şey ekonomi değil (6th ed.). Goa Yayınları.
Arellano-Bover, J., Bianchi, N., Lattanzio, S., & Paradisi, M. (2024, Jul 19). “The role of workforce ageing in closing the gender pay gap”: The promise of specialised early intervention in psychosis services. VOXEU. https://cepr.org/voxeu/columns/role-workforce-ageing-closing-gender-pay-gap
Acemoglu, D., & Restrepo, P. (2024). Automation and rent dissipation: implications for wages, inequality, and productivity. NBER. https://doi.org/10.3386/w32536
Rodrik, D. (2024). Reimagining the global economic order. Review of Keynesian Economics, 12(3), 396-407. https://doi.org/10.4337/roke.2024.03.07

Tablolar ve Şekillerin Yazım Kuralları

1. Tablo, şekil ve grafiklerin her birinin sayfa kenar marjlarını taşmayacak şekilde ve tabloların kendi içinde, şekillerin kendi içinde ve grafiklerin de kendi içinde ve numaraların birbirini izleyecek şekilde (nümerik) başlık numarası verilerek başlıklandırılması gerekir.

2. Tablo, şekil ve grafiklerin kaynaklarının metin içi kaynak gösterim kurallarına uygun şekilde tablo, şekil ve grafiklerin altında yer alması gerekir. (Kaynak: DPT, 1988, s. 125). 


3. Ttablo, grafik, şekil ya da diyagram türü görsellerin, yazarlar tarafından tasarlanması, doğrudan kopyalanmaması gerekir.

Etik İlkeler

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi'nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir. Etik denetimi ve etik dışı girişimlerin önlenmesi için iThenticate, Turnitin ya da intihal.net kullanılabilir.

Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Yazarların Etik Sorumlulukları

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi'ne çalışma gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:

  • Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
  • Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
  • Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
  • Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir; böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
  • Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
  • Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
  • Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi'ne gönderilemez.
  • Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.


Etik kurallar çerçevesinde; dergide değerlendirilmesi için Etik Kurul İzni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:

  • Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
  • İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
  • İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
  • Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
  • Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.


Bu çerçevede dergimizde değerlendirmeye alınacak çalışmalarda;

  • Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
  • Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
  • Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekmektedir.


Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:

Genel görev ve sorumluluklar

Editörler, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi'nde yayınlanan her yayından sorumludur. Bu sorumluluk bağlamında editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadır:

  • Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarfetme,
  • Sürekli olarak derginin gelişimini sağlama,
  • Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme,
  • Düşünce özgürlüğünü destekleme,
  • Akademik açıdan bütünlüğü sağlanma,
  • Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme,
  • Düzeltme, açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterme.


Okuyucu ile ilişkiler

Editörler tüm okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcıların ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve deneyim beklentilerini dikkate alarak karar vermelidir. Yayınlanan çalışmaların okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel literatüre katkı sağlamasına ve özgün nitelikte olmasına dikkat etmelidir. Ayrıca editörler okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almak, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim vermekle yükümlüdür.

Yazarlar ile ilişkiler

Editörlerin yazarlara karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:

  • Editörler, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar vermelidir.
  • Editörler, yayın kapsamına uygun olan çalışmaları ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalıdır.
  • Editörler, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmemelidir.
  • Yeni editörler, çalışmalara yönelik olarak önceki editör(ler) tarafından verilen kararları ciddi bir sorun olmadıkça değiştirmemelidir.
  • "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" mutlaka yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek sapmaların önüne geçmelidir.
  • Editörler, yazarlar tarafından kendilerinden beklenecek her konuyu ayrıntılı olarak içeren bir "Yazar Rehberi" yayınlamalıdır. Bu rehberler belirli zaman aralıklarında güncellenmelidir.
  • Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlanmalıdır.

Hakemler ile ilişkiler

Editörlerin hakemlere karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:

  • Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.
  • Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.
  • Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.
  • Körleme hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır.
  • Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.
  • Hakemleri zamanında dönüş ve performans gibi ölçütlerle değerlendirmelidir.
  • Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.
  • Hakem havuzunun dinamik şekilde güncellenmesi konusunda gerekli adımları atmalıdır.
  • Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.
  • Hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması için adımlar atmalıdır.


Yayın kurulu ile ilişkiler

Editörler, tüm yayın kurulu üyelerinin süreçleri yayın politikaları ve yönergelere uygun ilerletmesini sağlamalıdır. Yayın kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmeli ve gelişmelerden haberdar etmelidir. Yeni yayın kurulu üyelerini yayın politikaları konusunda eğitmeli, ihtiyaç duydukları bilgileri sağlamalıdır.
Ayrıca editörler;

  • Yayın kurulu üyelerinin çalışmaları tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelerini sağlamalıdır.
  • Yeni yayın kurulu üyelerini, katkı sağlayabilir ve uygun nitelikte belirlemelidir.
  • Yayın kurulu üyelerinin uzmanlık alanına uygun çalışmaları değerlendirme için göndermelidir.
  • Yayın kurulu ile düzenli olarak etkileşim içerisinde olmalıdır.
  • Yayın kurulu ile belirli aralıklarla yayın politikalarının ve derginin gelişimi için toplantılar düzenlemelidir.


Dergi sahibi ve yayıncı ile ilişkiler

Editörler ve yayıncı arasındaki ilişki editöryal bağımsızlık ilkesine dayanmaktadır.

Editöryal ve kör hakemlik süreçleri

Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.

Kalite güvencesi

Editörler; dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.

Kişisel verilerin korunması


Editörler; değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.

Etik kurul, insan ve hayvan hakları


Editörler; değerlendirilen çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.

Olası suistimal ve görevi kötüye kullanmaya karşı önlem


Editörler; olası suistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdür. Bu duruma yönelik şikayetlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda titiz ve nesnel bir soruşturma yapmanın yanı sıra, konuyla ilgili bulguların paylaşılması editörün sorumlulukları arasında yer almaktadır.

Akademik yayın bütünlüğünü sağlamak

Editörler çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme içeren yargıların hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamalıdır.

Fikri mülkiyet haklarının korunması

Editörler; yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür. Ayrıca editörler yayınlanan tüm makalelerdeki içeriklerin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi adına gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.

Yapıcılık ve tartışmaya açıklık

Editörler;

  • Dergide yayınlanan eserlere ilişkin ikna edici eleştirileri dikkate almalı ve bu eleştirilere yönelik yapıcı bir tutum sergilemelidir.
  • Eleştirilen çalışmaların yazar(lar)ına cevap hakkı tanımalıdır.
  • Olumsuz sonuçlar içeren çalışmaları göz ardı etmemeli ya da dışlamamalıdır.


Şikayetler

Editörler; yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikayetleri dikkatlice inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdür.

Politik ve Ticari kaygılar

Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir politik ve ticari unsur, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilemez.

Çıkar çatışmaları

Editörler; yazar(lar), hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti eder.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

Tüm çalışmaların "Körleme Hakemlik" ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:

  • Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmelidir.
  • Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
  • Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
  • Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
  • Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
  • Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
  • Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.


Yayıncının Etik Sorumlukları

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi yayıncısı olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, kâr amacı gütmeyen bir devlet üniversitesidir. Bu bağlamda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi ile ilgili aşağıdaki etik sorumlulukların bilinciyle hareket etmektedir:

  • Editörler, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi'ne gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da politik kazançlar göz önüne alınmaksızın karar verici kişiler editörlerdir.
  • Bağımsız editör kararı oluşturulmasını taahhüt eder.
  • Editörlere ilişkin her türlü bilimsel suistimal, atıf çeteciliği ve intihalle ilgili önlemleri alma sorumluluğuna sahiptir.


Etik Olmayan Bir Durumla Karşılaşırsanız

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi'nde yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar ve dışında etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen iibfdergi@ogu.edu.tr adresine e-posta yoluyla bildiriniz.

Yayın Politikası

1. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi yılda üç kez Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında yayınlanan hakemli ve süreli bir dergidir. Dergide iktisat, işletme, maliye, kamu yönetimi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanlarındaki teorik ve uygulamalı çalışmalara, kitap tanıtımına ve çevirilere yer verilir. Sosyal bilimlerin diğer alanlarından gelen ve/veya sayılan alanlarla ilişkili olmayan akademik çalışmalara ise yer verilmez. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.

2. Makaleler öncelikle şekil ve içerik yönünden ön incelemeye tabi tutulur. Şekil şartlarının ve gönderim sürecinin koşullara uygun olarak yapılması gerekir. Şekil ve içerik olarak uygun bulunan makaleler hakem tayin edilmek üzere yayın kuruluna sunulmaktadır. Dergiye sunulan makaleler için hakemlik sürecine alınacağı garantisi verilmez. Buna ek olarak, makalelerin değerlendirme süresi için kesinlikle tarih verilmemektedir.

3. Makaleler değerlendirilmek üzere alanı ile ilgili olan en az iki hakeme gönderilir. Hakem raporlarından birisinin olumlu, birisinin olumsuz gelmesi durumunda, yayın kararı dergi editörleri tarafından verilir. Gerekli görülmesi halinde, değerlendirilmek üzere makale üçüncü bir hakeme gönderilebilir.

4. Dergide makalesi yayımlanan bir yazar, 2 yıl içerisinde yayımlanması talebi ile yeni bir makale başvuru yapamaz. Yazarın ikinci bir makalesinin yayımlanabilmesi için en az iki yıl geçmesi gereklidir.

5. Makalelerin aynı anda bir başka derginin değerlendirme sürecinde bulunmaması, hiçbir yerde daha önceden yayıma kabul edilmemiş veya yayımlanmamış olması gerekmektedir. Bu konudaki sorumluluk makalenin yazar/yazarlarına aittir.

6. Makalelerin bir bilimsel proje çıktısı olması haricinde en fazla üç yazarlı olması kabul edilir

7. Makalenin Editör Kurulu ön değerlendirmesini geçmesi halinde, yazarların değerlendirme maliyetlerinin karşılanması amacıyla ESOGÜ İİBF banka hesabına Ücret Politikasında belirtilen tutarı yatırması gerekmektedir. Değerlendirme süreci ancak gönderim ücreti ödendikten sonra başlayacaktır. Ödeme açıklamasında Makale ID'si belirtilmelidir. Gönderim ücreti makalenin değerlendirmeler sonucunda ya da Yayın Kurulu kararı ile ret edilmesi ve/veya yayımlanmaması halinde iade edilmez. Hakem ya da editör değerlendirmelerine dair farklı yorumlar ileri sürülerek yapılan iade talepleri dikkate alınmayacaktır

Makalenin Editör Kurulu ön değerlendirmesini geçmesi halinde, yazarların ESOGÜ İİBF banka hesabına ödeme yapması gerekmektedir. Hakem değerlendirme süreci ancak gönderim ücreti ödendikten sonra başlayacaktır. Ödeme açıklamasında Makale ID'si belirtilmelidir. Editoryal işlem ücreti makalenin hakem değerlendirmeleri sonucunda ya da Yayın Kurulu kararı ile ret edilmesi ve/veya yayımlanmaması halinde iade edilmez. Hakem ya da editör değerlendirmelerine dair farklı yorumlar ileri sürülerek yapılan iade talepleri dikkate alınmayacaktır.